Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) düşüncelerimizin, ne hissettiğimiz ve nasıl davrandığımızı belirlediğini vurgulayan yapılandırmış bir terapi şeklidir. Temellerini öğrenme kuramları ve bilişsel psikoloji ilkelerinden temel alan BDT bilişsel, davranışsal yöntemler ve sorun çözme becerilerine yönelik yaklaşımları içinde barındırır.

Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz. Otomatik düşünceler de aynı bilinçli olarak ürettiğimiz düşünceler gibi bizi etkiler ve olaylara nasıl yaklaştığımızı belirler. Ne yazık ki, otomatik düşünceler her zaman için doğru ve mantıklı olmaz ve bu durum bireyleri olumsuz etkiler. Örneğin, bir kişi sınavdan aldığı düşük not sebebiyle yetersiz biri olduğu gibi mantıklı olmayan düşüncelere kapılabilir. Daha da kötü olan, bu mantık dışı düşünceler bireyin anksiyete ve depresyon gibi psikolojik problemler yaşamasına sebebiyet verebilir. Buradan da anlaşıldığı üzere, bireylerin karşılaştıkları problemleri yorumlama ve algılama şekli, onların bu problemlere nasıl tepki verdiğini belirler. Psikolojik problemlerin birçoğu da yanlış ve mantık dışı yorumlamalar ve algılardan doğar.

Bilişsel Davranışçı Terapi otomatik düşünceler, temel inançlar (şemalar) ve ara inançlarla birlikte dinamik bir şekilde çalışarak kişilerin aynı döngü içerisinde olmasına sebep olan baş etme stratejilerini esnekleştirir.

Randevu Al